ARMOR monitort Hittebelasting van Militairen

Evalan heeft een wearable device ontwikkeld waarmee hittebelasting van militairen kan worden gemeten. Dit device, de ARMOR sensor, kan tijdens oefeningen meegedragen worden en bepaalt dan elke minuut de actuele kerntemperatuur van de militair. Deze gegevens worden naar een tablet gestuurd, waarmee de commandant de temperatuur live kan volgen. De tablet toont ook een Physical Strain Index gerelateerd aan deze kerntemperatuur. Met deze gegevens kan de commandant ingrijpen als de hittebelasting te hoog dreigt te worden.

Tijdens zware oefeningen worden militairen aangespoord om tot het uiterste van hun kunnen te gaan. Hierbij treedt hittebelasting op, die vanwege zware bepakking of beschermende kleding nog wordt versterkt. In dergelijke omstandigheden is het soms niet meer mogelijk om zelf vast te stellen of de grens naar oververhitting wordt overschreden. Oververhitting komt daarom voor, ook bij koele buitentemperatuur, en leidt soms tot hitteletsel met permanente beschadigingen.

Er zijn op dit moment geen andere systemen beschikbaar waarmee hittebelasting live kan worden gevolgd, die geschikt zijn voor regulier gebruik. De ARMOR sensor is door Evalan ontwikkeld in samenwerking met het Nederlandse leger, en wordt nu uitgerold naar een aantal trainingscentra.