Evalan
  • IoT oplossingen
    • Onze aanpak
    • Producten
    • Projecten
  • Over Evalan
  • Nieuws
  • Vacatures
  • Contact
  • Engels
  • Menu Menu
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Youtube

Alles wat je altijd al wilde weten over IoT

1 december 2020/in Nieuws /door Suzanne

Je hebt natuurlijk wel eens van IoT gehoord, maar nu wil je echt weten wat het is en hoe je het kan toepassen op jouw organisatie. En wil je erachter komen hoe IoT-data wordt beveiligd en wat je er mee kunt? In deze blog geeft Henk Schwietert antwoord op de meest gestelde vragen over IoT.

Wat is IoT?
Internet of Things, of IoT, is het verbinden van verschillende items, apparaten, machines of sensoren met het internet. Organisaties waarvan de apparaten communiceren met het internet, kunnen gegevens van deze apparaten in databases verzamelen en de gegevens in portalen bekijken. Dit is een tweerichtingscommunicatie: het apparaat communiceert gegevens naar het internet en vice versa. De IoT-sensoren verzamelen allerlei soorten gegevens: prestatiegegevens, volumes, temperatuur, vochtigheid, trillingen, gps en snelheid.

Wanneer is IoT uitgevonden?
Rond 1985 was een student aan de Carnegie Mellon University verantwoordelijk voor het verzamelen van munten uit een Coca-Cola-automaat. Hij verbond de automaat met internet en de automaat begon de inventaris en de temperatuur van nieuw geladen dranken door te geven. Deze machine was het eerste aangesloten apparaat. Toen het internet in de jaren negentig terrein begon te winnen, bloeide IoT op. In eerste instantie werd het internet gebruikt om verschillende computers van universiteiten waarvan de gebruikers onderzoek deden voor het Amerikaanse leger met elkaar te verbinden. Via het internet konden zij bestanden met elkaar uitwisselen. Daarna werd het internet opengesteld voor niet-militair gebruik. Met de komst van browsers realiseerden mensen zich dat ze veel meer met internet konden doen, waarna het gebruik van internet explosief toenam.

Waar kan IoT worden gebruikt?
IoT kan op veel plaatsen worden toegepast. Het wordt al met succes gebruikt in veel sectoren zoals landbouw, gezondheidszorg, industrieën en ondernemingen. Voor elk object kun je iets waardevols bedenken om erover te verzamelen. Als internet de belangrijkste motor blijft voor informatie-uitwisseling tussen mensen en hun apparaten, zal uiteindelijk bijna alles met elkaar verbonden zijn.

Wie is de eigenaar van de IoT-gegevens?
Het bedrijf dat het apparaat bezit, is ook eigenaar van de gegevens van dat apparaat, zo gaat Evalan te werk. We verzamelen gegevens namens een bedrijf.

Hoe wordt IoT beveiligd?
IoT staat erom bekend dat het moeilijk is om te beveiligen. Maar dit is erg belangrijk en de afgelopen jaren sterk verbeterd. Toen mensen begonnen met het maken van IoT-systemen, stond beveiliging niet hoog op hun agenda. Ze waren niet voorbereid op de veiligheidsrisico’s van nu. Dit heeft invloed gehad op de reputatie van IoT. Nu zijn er geavanceerde tools en methoden om apparaten op internet te beveiligen. Er zijn drie hoofdprincipes. Apparaatauthenticatie is het eerste principe. Tijdens dit authenticatieproces wordt de identiteit van het apparaat geverifieerd om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde apparaten verbinding maken met een bepaald netwerk, locatie of service. Het tweede principe is data-integriteit. Gegevensintegriteit is de bescherming van gegevens wanneer deze van het apparaat naar de cloud worden verzonden. Het zorgt ervoor dat de opgeslagen gegevens exact hetzelfde zijn als de oorspronkelijk verzamelde gegevens van het apparaat. Ten slotte wordt gegevenscodering ingezet om ervoor te zorgen dat gegevens worden gewijzigd of verwijderd wanneer iemand zonder toestemming probeert toegang te krijgen tot de gegevens. De gegevens zijn alleen toegankelijk met de juiste coderingssleutel. Deze sleutel is uniek voor elk apparaat. Met de unieke coderingssleutel wordt ervoor gezorgd dat wanneer een van de veldapparaten wordt gecompromitteerd, alleen dat apparaat aan problemen wordt blootgesteld in plaats van het hele systeem.

Waarom is IoT belangrijk?
IoT maakt veel functies mogelijk waarmee je kosten kan besparen, prestaties kan verbeteren en nieuwe soorten services en zaken kan leveren. De verzamelde gegevens geven je een beter inzicht in wat je systemen doen en stellen bedrijven in staat om hun producten slimmer te distribueren, bijvoorbeeld door alleen onderhouds- en reparatiediensten aan te bieden wanneer dat nodig is. Het kan ook helpen energie te besparen door apparaten uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt. Veel bedrijven gaan tegenwoordig over op een datagedreven aanpak. Ze nemen niet langer beslissingen op basis van hun eigen historische kennis, maar hun beslissingen zijn gebaseerd op nauwkeurige meetgegevens.

Waarom kiezen bedrijven voor IoT?
De afgelopen jaren zien we een verandering in de reden voor een IoT-implementatie. Voorheen begonnen bedrijven pas met de implementatie van IoT als er een gemakkelijk te begrijpen use case was of een probleem dat moest worden opgelost. Nu besluiten bedrijven gegevens te verzamelen omdat het hen waardevolle inzichten in hun bedrijf geeft. Twee ontwikkelingen die deze verandering veroorzaakten, zijn dat elektronica goedkoper en beter is geworden en de toegang tot communicatienetwerken is verbeterd. Steeds meer rapporten tonen aan dat IoT kan helpen de kosten te verlagen, zo laat een rapport van McKinsey zien dat voorspellend onderhoud de onderhoudskosten van fabrieksapparatuur met wel 40 procent kan verlagen. In plaats van uitval of onnodige onderhoudsbeurten naar de machinelocatie in te plannen, of onderdelen die nog goed zijn te vervangen, kunnen zij de machines op afstand monitoren en de prestaties van de machines voorspellen. Uiteindelijk verbeteren ze hun bedrijf met een datagedreven aanpak.

Vergeleken met 15 jaar geleden is de manier waarop we ons leven leiden enorm veranderd door IoT-technologie. Naarmate IoT breder geaccepteerd en verbeterd wordt, kunnen meer bedrijven ervan profiteren en ervan groeien. Het voegt waarde toe en zorgt voor een toekomstbestendig bedrijf. Benieuwd naar de voordelen van een datagedreven organisatie? Klik hier.

https://evalan.com/wp-content/uploads/2020/12/Frequently-Asked-Questions-about-IoT.jpg 600 900 Suzanne https://evalan.com/wp-content/uploads/2017/01/Evalan-Logo.png Suzanne2020-12-01 09:35:532020-12-01 09:35:55Alles wat je altijd al wilde weten over IoT

Search

Meer nieuws

  • “IoT-security-requires-specialized-skills”“IoT-beveiliging is een kunst op zich”14 april 2021 - 10:08
  • Senior-Software-Engineer-Mattia-interviewSenior software engineer Mattia: “Evalan staat voor samenwerking”7 april 2021 - 11:25
  • Make-your-customer-service-proactive.-Consider-IoTJe klantenservice proactief maken? Denk eens aan IoT12 maart 2021 - 12:13
  • Wearables-provide-safety-in-tough-work-environmentsWearables bieden veiligheid in zware werkomgevingen11 maart 2021 - 16:04
  • The-added-value-of-IoT-2Van puntoplossingen tot brede digitale transformatie4 maart 2021 - 13:23
  • Remote-care-technology-is-developing-at-lightning-speedZorg op afstand: technologie ontwikkelt zich razendsnel25 februari 2021 - 11:54
  • Using-wearables-to-improve-athletic-performanceWearables inzetten om sportprestaties te verbeteren22 februari 2021 - 11:27
  • Supporting-healthcare-professionals-with-wearable-technologyZorgverleners ontlasten met inzet van wearable technologie2 februari 2021 - 11:18
  • BACE-GoEvalan ontvangt licentie van US Army voor gebruik van ECTemp-technologie27 januari 2021 - 14:29
  • IoT-Connectivity-now-also-possible-at-seaIoT-connectiviteit nu ook op zee mogelijk7 januari 2021 - 09:23

DEEL DEZE PAGINA

  • Deel via Facebook
  • Deel via Twitter
  • Deel via Pinterest
  • Deel via LinkedIn
  • Delen via E-Mail

We implementeren IoT-oplossingen voor:

Daarnaast werken wij samen met Philips, Bristol-Myers Squibb , Boehringer Ingelheim, GGD Gelderland Midden, GGD Utrecht, Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, Rode Kruis, Novartis, LUMC, Haga Ziekenhuis, Albert Schweitzer Ziekenhuis, SEIN (Stichting Epilepsie Instellingen Nederland), Queen Mary University, AZ Dalmiaan, CHRU Tours, University of Zurich (UZH), SICS (Swedish Institute of Computer Science), Czech Technical University Prague en VU (Vrije Universiteit Amsterdam).

ONS ADRES

Evalan BV
Sarphatistraat 638
1018 AV Amsterdam
T +31 20 779 03 44
F +31 84 837 41 89
E info@evalan.com

IoT PROJECTEN

In samenwerking met onze klanten ontwikkelen wij een IoT-oplossing op maat. Bekijk onze innovatieve projecten en oplossingen. 

SOCIAL

Volg ons op LinkedIn

Volg ons op Twitter

© EVALAN 2021
  • Vacatures
  • Nieuws
  • Over Evalan
  • Privacy
  • Contact
Scroll naar bovenzijde