Draagt IoT bij aan de veiligheid van medewerkers? Zeker wel!
Heldhaftige daden zijn niet zonder risico. Als werkgever wil je medewerkers zo goed mogelijk beschermen. Dit kan met biometrische IoT, het meten van lichamelijke eigenschappen en dit koppelen aan een app. Militairen en brandweerlieden experimenteren er al mee.
Brandweer: De Amerikaanse stichting voor gevallen brandweerlieden (NFFF) is aan het testen met biometrie om de veiligheid en overlevingskansen van de brandweer te verbeteren. Met dergelijke devices kunnen tekenen van hartklachten tijdens en na brandbestrijding of trainingsoefeningen gedetecteerd worden. Ook wordt getest of het meten van de lichaamstemperatuur hitte gerelateerde letsels en sterfgevallen vermindert. Tot slot wordt getest of het het niveau van luchtverontreiniging bij de brand goed meet. Met al deze gegevens blijft de commandant real time op de hoogte en kan hij cruciale beslissingen nemen over de veiligheid van zijn team.
Militairen:Ook militairen worden blootgesteld aan risicovolle situaties. In het leger is hittestress een grote zorg. Evalan neemt deel aan het technologieproject ARMOR (Ambulante Registratie van Militair Operationeel Readiness-systeem) van Defensie voor het ontwikkelen van een hittestress monitor. Dit is een draagbare sensor die de hartslag en temperatuur bewaakt. Als de cijfers gevaarlijke niveaus raken, waarschuwt de app de commandant, die zal ingrijpen om letsel te voorkomen.
Wat heb je nodig om met biometrie aan de slag te gaan?Om een biometrische
oplossing echt tot een succes te maken zijn drie factoren van groot belang. Ten
eerste moet er een hele duidelijke focus op het doel zijn, ga in eerste
instantie voor het oplossen van één probleem. Ten tweede is buy in van de
organisatie van groot belang. Ten derde: Zorg ervoor dat juist de mensen die er
mee moeten werken nauw betrokken zijn bij de ontwikkeling, enerzijds is hun
kennis en ervaring van enorme waarde bij het in kaart brengen van het probleem
en een mogelijke oplossing, anderzijds kunnen zij beter dan wie dan ook toetsen
of de oplossing in de praktijk goed werkt.
Dit is een samenvatting van een artikel dat eerder verscheen op Managersonline.
Wil
je het hele artikel lezen? Klik hier