Europese Financiering voor SensiStep

Het UMC Utrecht en Evalan hebben Europese financiering gekregen voor het COMFORT project binnen het Eurostars-programma. Gedurende drie jaar zal met COMFORT (Complexe Fractuur Orthopedische Revalidatie) een revalidatieprogramma voor patiënten met een heupfractuur worden ontwikkeld door de afdeling geneeskunde van het UMC Utrecht, Evalan en twee Zweedse zorginstellingen. Het revalidatieprogramma helpt patiënten om sneller te herstellen met behulp van innovatieve technologieën. De krachtsensor van SensiStep, ontwikkeld door het UMC Utrecht en Evalan, speelt een centrale rol in het project. De klinische studies in dit project worden uitgevoerd door Marco Raaben, Klinisch Technoloog, en worden gecoördineerd door dr. Taco Blokhuis, traumachirurg bij de afdeling Chirurgie.

Het revalidatie programma maakt gebruik van drie innovaties: de SensiStep, een krachtsensor met draadloze communicatie die het mogelijk maakt om tijdens de dagelijkse oefeningen in real-time drukbelasting te registreren. Een botdichtheidsmeter op basis van microgolf-technologie. En een computerapplicatie met intelligente software.

Om de technologie te ontwikkelen wordt data verzameld van 200 revalidatiepatiënten in meerdere revalidatie-instellingen in Nederland en Zweden. Met behulp van deze gegevens wordt intelligente software ontwikkeld, waarbij een algoritme voor een optimale ondersteuning van de revalidatie wordt opgesteld. Tijdens de laatste fase van het project wordt het revalidatieprogramma gevalideerd in een pilot, die ook de gebruikersaspecten van het systeem evalueert.

Elk jaar breken ongeveer 600.000 mensen in Europa een heup. Dit aantal stijgt als gevolg van de vergrijzing van de bevolking. Het herstel van deze patiënten wordt belemmerd door het gebrek aan systemen die deze patiënten ondersteunen en het ontbreken van objectieve methoden om de voortgang van de rehabilitatie te bepalen. Dit leidt tot aanzienlijke vertragingen in het herstel en tot hoge kosten.

Het revalidatieprogramma COMFORT is bedoeld om het aantal patiënten dat eerder naar huis kan te vergroten en dus naast verbeteringen in de gezondheidszorg ook aanzienlijke kostenbesparingen te realiseren.

 

Europese Financiering voor SensiStep