Smart Buildings

De meerwaarde van IoT in de vastgoed sector

In de vastgoedindustrie speelt IoT al langere tijd een grote rol. Als waardevolle toevoeging op het gebouwbeheersysteem, kunnen gebouwbeheerders met IoT het binnenklimaat beter regelen en automatiseren, kosten besparen en de gebruikservaring verbeteren.

De sensoren geven inzicht in verschillende parameters, zoals temperatuur, licht, CO2-concentratie en bezetting. Deze real-time gegevens kunnen op verschillende manieren worden ingezet.

Binnenklimaat slim beheren

Binnenklimaat slim beheren

Kwaliteitsverbetering van je gebouw

Kwaliteitsverbetering van je gebouw

Energieverbruik verminderen

Energieverbruik verminderen

Ruimtegebruik optimaliseren

Ruimtegebruik optimaliseren

Verbeteren van het binnenklimaat

Door in een gebouw slimme sensoren te plaatsen, kan je op detailniveau het binnenklimaat monitoren en verbeteren. Temperatuursensoren sturen bijvoorbeeld via IoT data door naar HVAC-systemen voor een meer nauwkeurige temperatuurregeling en ruimtes die nog comfortabeler aanvoelen.

Vochtigheidssensoren stellen een systeem in staat om de vochtigheidsgraad binnen en buiten een gebouw te meten. Het systeem past vervolgens automatisch de instellingen aan om de lucht te reinigen. Daarnaast kan je ook het CO2-gehalte meten met CO2-sensoren en hierop acteren wanneer dit te hoog is. Al deze gegevens zorgen ervoor dat je automatisch het binnenklimaat kan aansturen om zo een veilige en gezonde omgeving te creëren.

Verbeteren van het binnenklimaat
Onze interne expertise beslaat elk onderdeel van de IoT-keten en verzekert de realisatie van een professionele en goed beveiligde eindoplossing.

Energiezuinige gebouwen

Duurzaamheid is binnen de vastgoedindustrie een belangrijk thema. Verwarming, ventilatie, airconditioning en koeling of HVAC-systemen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 60% van het energieverbruik van een commercieel gebouw. Met IoT-technologie kan je het energieverbruik effectiever beheren om kosten te verlagen, risico’s te verminderen en milieuproblemen aan te pakken. Sensoren kunnen bijvoorbeeld de bezetting in ruimtes meten. Door de verzamelde data te analyseren, krijg je inzicht in welke ruimtes wanneer bezet zijn. Op basis hiervan kan je de ruimtes verlichten, verwarmen of ventileren.

Daarnaast kan je afwijkingen in het HVAC-systeem detecteren en voorspellen om verspilling van energiegebruik en abnormaal systeemgedrag te voorkomen. Met geautomatiseerde alerts wanneer de HVAC-prestaties afnemen, kan er direct actie worden genomen en kunnen deze problemen sneller worden opgelost.

Ruimte optimalisatie

Met de opkomst van trends als flexibel werken en thuiswerken, blijven veel ruimtes in gebouwen ongebruikt. Doordat er geen inzicht is in de bezetting, worden veel kosten verspild aan ongebruikte kantoortuinen en vergaderruimtes. IoT kan hier ook bij helpen. Aanwezigheidssensoren leggen automatisch de bezettingsgraad van elke ruimte of zelfs bureau vast.

Gebaseerd op de data, kunnen managers bijvoorbeeld het kantoor herstructureren of leegstaande ruimtes verhuren. Daarnaast kan je onderhoud afstemmen op de bezetting. Door alleen de ruimtes schoon te maken die zijn gebruikt kan je kosten besparen.

Ruimte optimalisatie
Energieneutrale huizen

Energieneutrale huizen

IoT faciliteert de push voor energieneutraal bouwen. Met IoT worden sensoren in woningen of gebouwen aan elkaar én aan het internet gelinkt, waardoor het mogelijk is om vanaf elke locatie bijvoorbeeld het energieverbruik, de energieopbrengst van zonnepanelen of -collectoren, de temperatuur, de vochtigheidsgraad en de staat van het materieel te meten.

Het is belangrijk om te weten of apparatuur die je gebruikt om je energieverbruik te verlagen, zoals zonnecollectoren, of om energie op te wekken, zoals zonnepanelen, goed functioneert. Haal je het maximale rendement uit je ketel of je warmtepomp? Is de afstelling van je radiatoren of vloerverwarming de juiste? Hoe goed functioneren de zonnepanelen? IoT biedt inzichten hierin en zorgt ervoor dat tijdig onderhoud kan worden uitgevoerd en duurzaamheidsdoelstellingen worden behaald.

Wij bespreken graag met jou de mogelijkheden met IoT in de vastgoed sector