Wat betekent IoT?

IoT staat voor ‘Internet of Things’

De definitie van IoT: Het verbinden van fysieke apparaten met het internet om gegevens uit te wisselen. Aan deze apparaten zitten sensoren die data verzamelen, objecten monitoren en processen managen. Tegenwoordig kan je door middel van IoT al met veel dingen communiceren: van wearables waarmee de arts de patiënt op afstand in de gaten kan houden tot koelkasten die aangeven wanneer de temperatuur te laag dreigt te raken. En van het automatisch aansturen van het volledige verlichtingssysteem van een gebouw tot het voorspellen wanneer de machines in een fabriek onderhoud nodig hebben.

De toepassingsmogelijkheden van IoT zijn enorm

IoT & Zorg

IoT in de zorg, ook wel bekend als Internet of Medical Things (IoMT), Smart Health of eHealth, is het inzetten van slimme technologie in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Een groot voordeel hiervan is dat het eenvoudiger wordt om de efficiëntie te verbeteren. Door sensoren te koppelen aan medische apparatuur kan ziekenhuispersoneel deze apparaten gemakkelijk en real-time volgen. Ook zien ze direct of de apparatuur is schoongemaakt en geïnspecteerd voor hergebruik, waardoor ze geen tijd verspillen en zich kunnen concentreren op hun patiënten.

Een ander groot voordeel van het gebruik van IoT in de zorg, is een verbetering van patiëntenzorg. Met wearables kan een patiënt 24/7 worden gevolgd, waardoor de druk op artsen en verpleegkundigen wordt verlicht en tijd en geld wordt bespaard, terwijl de patiënt meer vrijheid : terwijl de patiënt meer vrijheid, vertrouwen en een betere zorgervaring krijgt.. De technologie kent veel verschillende toepassingen, van draagbare apparaten slimme thuissystemen die zieken of ouderen kunnen helpen zodat zij langer thuis kunnen blijven wonen. Meer weten over eHealth?

IoT & Zorg
IoT & Zware beroepen

IoT & Zware beroepen

Naast de zorg, wordt IoT ook ingezet bij professionals die zware beroepen uitoefenen: Atleten, mariniers, brandweerlieden en werknemers in de industriële of agrarische sector die in uitdagende omstandigheden werken, bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen, hoge temperaturen of complexe en krachtige apparatuur. Wearable technologie biedt veiligheid zonder de hoge prestatieniveaus in gevaar te brengen.

Atleten en hun coaches gebruiken steeds vaker slimme wearables om prestaties bij te houden. Met deze informatie voorspellen zij resultaten en minimaliseren de risico’s. Door bijvoorbeeld hartslag, lichaamskerntemperatuur en hydratatie te monitoren, worden de risico’s op hitteblessures verminderd of zelfs voorkomen.

Een andere toepassing is het op afstand monitoren van brandweerlieden. Zowel de warmte van de fysieke inspanning als de hitte van de omgeving waarin wordt gewerkt, vormen een gevaar. Door de biometrische gegevens van een brandweerman te monitoren via een wearable kan een teamlid op afstand voorspellen wanneer er gevaar dreigt en ingrijpen. Meer weten over de toepassing van IoT in zware beroepen?

Building IoT (BIoT)

Smart buildings gebruiken IoT-apparaten, zoals sensoren, om data te genereren die inzicht geven in de gebruikspatronen van het gebouw. Hiermee worden taken zoals het regelen van het binnenklimaat, beveiliging en onderhoud vereenvoudigd. Het implementeren van een sensornetwerk biedt veel voordelen, zoals het verbeteren van de energie-efficiëntie en duurzaamheid, verlagen van onderhoudskosten, optimaliseren van ruimtegebruik en het verbeteren van veiligheid en comfort.

HVAC-systemen (heating, ventilation and air conditioning systemen) maken al decennialang gebruik van sensoren om het binnenklimaat te besturen en automatiseren. CO2-sensoren kunnen het HVAC-systeem voorzien van informatie om de luchtstroom aan te passen voor een betere luchtkwaliteit. In combinatie met aanwezigheidssensoren wordt duidelijk wat de meest gebruikte vergaderkamers zijn. Deze informatie leidt tot bijvoorbeeld het optimaliseren van schoonmaakschema’s en het verminderen van energiegebruik. Wil jij meer weten over Building IoT?

IoT & Smart Buildings
IoT & Industrie

IoT & Industrie 4.0

De implementatie van slimme technologieën in industriële apparaten wordt ook wel het Industrial Internet of Things (IIoT) genoemd. IIoT is aanzienlijk gegroeid en strekt zich nu uit tot miljarden machines die sensoren bevatten die draadloos zijn verbonden en gegevens delen. Gegevens van zelfs de kleinste instrumenten worden verzameld en doorgegeven aan andere apparaten. De sensoren in combinatie met technologie als Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) zorgen ervoor dat de taken binnen het bedrijf of de fabriek steeds meer een automatisch proces worden.

Predictive maintenance is een van de technieken die in een slimme fabriek wordt ingezet als gevolg van monitoring op afstand. Deze techniek stelt fabrikanten in staat om het optreden van storingen te voorkomen door op tijd onderhoud uit te voeren en alleen in te plannen wanneer nodig. Hierdoor wordt ernstige downtime vermeden, blijven alle processen draaien en kunnen bedrijven veel geld besparen. Naarmate de cyclustijd van de machine langer duurt, neemt de productiviteit toe. Wil jij meer weten over IIoT?

Een IoT-oplossing voor jouw bedrijf?

Evalan ontwikkelt, implementeert en beheert IoT-oplossingen die passend, efficiënt en veilig zijn. In nauwe samenwerking zorgen wij voor het optimale resultaat.