IoT-bouwsteen om jouw assets te verbinden met de Cloud

Om de implementatie van IoT-oplossingen sneller en makkelijker te maken, heeft Evalan BACE ontwikkeld. BACE is een IoT bouwsteen om eenvoudig een connectie tussen assets en de Cloud te realiseren.

Steeds meer bedrijven realiseren zich dat het verzamelen van data met behulp van IoT waarde toevoegt en zelfs kan leiden tot nieuwe toekomstbestendige businessmodellen. Recente ontwikkelingen en verbeteringen van IoT-technologie hebben gezorgd dat standaard onderdelen beschikbaar zijn en de stap naar IoT kleiner wordt. BACE is een van die onderdelen waarmee snel en kosteneffectief een IoT-oplossing gerealiseerd kan worden.

Hoe werkt het?
BACE maakt het mogelijk om accuraat, veilig en gemakkelijk data te verzamelen van jouw assets. Wanneer je de BACE aan een asset bevestigt, haalt het direct data uit de asset, verstuurt die data naar de Cloud en wordt de verzamelde data real time getoond op jouw of een door Evalan op-maat-gemaakte portal. De oplossing is plug-and-play.

De techniek van BACE
BACE bestaat uit een hardware module en een Cloud applicatie die via de LTE-M/NB-IoT infrastructuur, onderdeel van het 4G netwerk, verbonden zijn. Hierdoor kan BACE connectiviteit op lange afstand bieden. De hardware module kan via verschillende protocollen zoals RS485/ModBus, CANbus, UART en anderen, data met de asset uitwisselen. De Cloud applicatie kan via een API deze data aanleveren aan een portal. BACE maakt gebruik van de IoT Hub van de Microsoft Azure Cloud en BACE regelt alle IoT functies tussen de module en de Cloud, zoals datatransmissie, security, Over-The-Air updates, provisioning en in bedrijfstelling.

Additionele sensoren
De BACE module kan worden geleverd met optionele sensoren, zoals temperatuur, lichtintensiteit, luchtvochtigheid en aanwezigheid. Daarnaast kan BACE ook communiceren met externe sensoren via WiFi en Bluetooth (BLE). Andere reeds beschikbare sensoren van de module zijn een CO2 sensor of RFID scanner. Evalan kan deze sensoren leveren maar het is ook mogelijk om eigen sensoren aan te sluiten.

BACE-Iot-functionality

Security
Elke BACE module krijgt een unieke encryptiesleutel en kan veilig data versturen naar de Cloud. De encryptiesleutel is opgeslagen op een secure element van Microchip, een veilige op-hardware-gebaseerde sleutelopslag. Vervolgens wordt de data getoond op een op-maat-gemaakte portal of al bestaande dashboard van de klant. BACE kan gekoppeld worden aan nieuwe assets maar ook aan de assets die al in het veld staan. Op deze manier kan de installed base ook meegenomen worden in de digitale transitie.

3 manieren waarop BACE geïmplementeerd kan worden

 1. Als IoT-connector
  In dit scenario nemen we de IoT Hub op met bijbehorende functies voor software-updates, beveiliging, provisioning en dataoverdracht van de IoT-modules naar de cloud. Van daaruit wordt de data via een API doorgestuurd naar jouw cloudplatform, portal, dashboard of applicatie. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over security, dataopslag en transmissiecapaciteiten.
 1. Als een end-to-end IoT-oplossing
  Hier bieden we de complete end-to-end-oplossing die data verzamelt, opslaat, verwerkt en weergeeft in een dashboard. Het is gemakkelijk te implementeren en er is geen ontwikkelwerk meer nodig.
 1. Als IoT-module
  De BACE stuurt de data rechtstreeks naar jouw cloud en dashboard waarbij enige customization nodig is om de juiste oplossing te realiseren. Deze optie is ideaal als je al je eigen Cloudplatform en interfaces hebt en meer gegevens op je platform wilt krijgen.

Grensverleggend:

 • Easy-to-use
 • Robuust
 • Veilig
 • Schaalbaar
BACE-IoT
BACE-IoT-2

BACE is te gebruiken voor allerlei toepassingen, we noemen er drie:

Koelketenmanagement

Een van de toepassingen waar de BACE een oplossing kan bieden is in koelketenmanagement. Voor sommige producten, zoals medicatie of bepaald voedsel is het belangrijk dat ze in de gehele keten op een lage temperatuur gehouden worden. Op deze manier wordt de kwaliteit van deze producten behouden. Het goed beheren van deze keten is een enorme logistieke inspanning. Vaak wordt tijdens het transport pas bij een knooppunt of eindpunt in de keten zichtbaar dat er een probleem is voorgevallen. Met de BACE is het mogelijk om het hele proces real time te volgen, de locatie van het transport te monitoren en de temperatuur te bewaken. Wanneer de temperatuur van een transport begint te stijgen, kan de chauffeur worden gewaarschuwd om zijn vrachtwagen in te leveren voor onderhoud voordat de inhoud beschadigt. Het resultaat is een milieuvriendelijker en efficiënter bedrijf met een verbeterde productdistributie.

Mechanische trillingen meten

De BACE biedt ook een eenvoudige oplossing voor voorspellend onderhoud. In fabrieken met veel kritische machines is onderhoud een belangrijk aandachtspunt. Door machinetrillingen kunnen machines beschadigd raken waardoor eerder onderhoud nodig is. Machinetrillingen worden vaak veroorzaakt doordat machines niet in balans staan, slecht zijn uitgelijnd, of losse of versleten onderdelen hebben. Wanneer de trilling toeneemt, kan de machine beschadigd raken. Aan de BACE kan een vibratiesensor worden toegevoegd die de mechanische trillingen kan monitoren en data genereert over de staat van de machines. Door motoren, pompen, compressoren, ventilatoren, blowers en versnellingsbakken te controleren op een toename van trillingen, kunnen problemen worden gedetecteerd voordat ze ernstig worden.  Het zorgt voor vele voordelen, zoals het verhogen van de efficiëntie, lagere onderhoudskosten, minder ongeplande stilstand en verbeterde besluitvorming.

Waterkwaliteit monitoring 

De BACE voegt ook waarde toe bij het maximaliseren van gewasgroei. Omgevingsfactoren die invloed hebben op binnenlandbouw zijn onder andere licht, luchtkwaliteit en bodemvocht. Met een waterkwaliteitssensor kan de kwaliteit van het water dat gebruikt wordt voor het bodemvocht bewaakt worden. Hierdoor zal de gewasopbrengst verbeteren.

Door middel van de BACE te combineren met een waterkwaliteitssensor kun je continu metingen uitvoeren in plaats van de periodieke point-in-time metingen. De sensor meet verschillende waterkwaliteitswaarden zoals pH-waarde, zoutgehalte en oxidatie-reductiepotentieel (ORP). Je kan deze kwaliteitsparameters monitoren en snel reageren wanneer een probleem zich voordoet en zo voorkom je plantschade en extra kosten.

Geïnteresseerd in onze connectiviteitsoplossing BACE?

Wil jij jouw assets connected maken en de performance van deze assets monitoren? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij bespreken graag met jou wat de mogelijkheden zijn en hoe BACE voor jou de beste oplossing kan zijn.