IoT-oplossing voorkomt oververhitting militairen

Het is onduidelijk wat het effect is van de zware trainingen en uitzendingen op de gezondheid van soldaten. In samenwerking met Defensie hebben wij een biometrische monitor ontwikkeld die de hittebelasting van militairen meet.

Oververhitting is een groot probleem onder soldaten. Vaak worden ze uitgezonden naar warme bestemmingen waar ze te voet flinke afstanden afleggen met zware bepakking. De gevolgen van oververhitting kunnen ernstig zijn, denk aan desoriëntatie, toevallen of blijvende hersenschade. In eerste instantie werd Evalan benaderd om een use case te produceren voor het overbelasten van soldaten. Tijdens dit project kwam het probleem oververhitting ter sprake en werd de use case uitgebreid naar een tweede use case, de ARMOR Hitte Monitor.

Het meten van verschillende lichamelijke functies

Voor het technologieproject ARMOR (Ambulant Registration of Military Operational Readiness System) heeft Evalan de Hitte Monitor ontwikkeld die verschillende lichamelijke metingen tot stand brengt:

  • Hartslag
  • Gemiddelde lichaamstemperatuur
  • Physical Strain Index (PSI)

Door middel van een sensor in de draagbare band die als optische hartslagmeter dient, wordt de gemiddelde hartslag en temperatuur van de militair gemonitord door het bijbehorende device. Het device staat in verbinding met een app waar alle gegevens door de sergeant of trainer kunnen worden ingezien.

Aanleiding voor medische check

Wanneer de waarde van de hittebelasting te hoog is, waarschuwt de app de supervisor die passende actie kan ondernemen. De monitor dient als aanleiding voor een medische check.

Samenwerking en ondersteuning

De ARMOR Hitte Monitor wordt nu door Defensie gebruikt in onderzoeksetting. In samenwerking met de afdeling Trainingsgeneeskunde en Trainingsfysiologie van Defensie wordt er gewerkt aan de validering van het product.

Grensverleggend:

  • Real time monitoren van verschillende lichamelijke functies
  • Het voorkomen van oververhitting
  • Alarm om militair te checken
1
1

De wearable die als optische hartslagmeter dient

Geïnteresseerd in onze biometrische monitor?

Ministerie van Defensie heeft Evalan gevraagd om te helpen en samen hebben wij gewerkt aan de ontwikkeling van een biometrische monitor.
Heb jij ook interesse in de toepassingen van biometrie en IoT? Neem dan contact met ons op.