Draadloos trillingen in leidingen meten met IoT

Voor waterbedrijf Vitens ontwikkelden wij een draadloos sensor-systeem waarmee zij trillingen kunnen meten en lekkages sneller op kunnen sporen en voorkomen.

Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland en levert drinkwater via een distributienetwerk aan meer dan 5 miljoen mensen en bedrijven. Vitens zocht een oplossing om tijdrovende en kostbare zoektochten naar lekkages te voorkomen. Op deze manier kunnen zij hun klanten proactief informeren over werkzaamheden en uitval en, beter nog, uitval voorkomen.

IoT-oplossing om inzicht te krijgen in de staat van waterleidingen

We ontwikkelden een IoT-oplossing die op afstand en draadloos trillingen in waterleidingen meet. Het systeem meet trillingen, druk, kracht en debiet. Daarnaast is de staat van waterleidingen real-time inzichtelijk. Vitens bespaart kosten doordat zij storingen sneller opsporen en repareren en deze storingen kunnen voorspellen en vervolgens voorkomen.

Draadloos trillingen meten

Dit IoT-systeem ontwikkelden we speciaal voor Vitens. Het werkt geheel op basis van trillingen om inzicht te krijgen in de staat van de leidingen.

Met de accelerometer meten we trillingen op de spindels van afsluiter kleppen van de waterleiding. Ze herkennen een normaal patroon van de stroming van het water en detecteren direct wanneer het afwijkt aan de hand van de trillingen op de spindels. Vervolgens stuurt het systeem een alarm naar Vitens.

Inzicht in kwaliteit dankzij trillingsmetingen

  • De trillingsmetingen geven uitgebreid real-time inzicht in:
  • De conditie van de stromen door de leidingen
  • Verstoringen in de stromen in een vroeg stadium
  • Problemen gerelateerd aan trillingspatronen
  • Mogelijke afwijkingen en waar die zich bevinden

Alle meetgegevens worden draadloos naar een centraal punt gestuurd. Vervolgens wordt de informatie direct op een dashboard gepresenteerd.

Grensverleggend

Dankzij het IoT-systeem kan het trillingsgedrag van leidingen nauwkeurig worden gemonitord. Afwijkingen zijn in een vroeg stadium zichtbaar. Daarop kan direct actie ondernomen worden. Vitens voorkomt daarmee uitval en dure reparaties door grote schade aan leidingen.

1
2
Vitens - Draadloos trillingen in leidingen meten met IoT
1

Beter inzicht in kwaliteit van waterleidingen

2

Inspelen op mogelijke lekken en storingen

Vitens-Waterleidingen

Geïnteresseerd in wat draadloze sensoren voor jou kunnen betekenen?

Vertel ons wat je zou willen meten. Wij komen met een maatwerkoplossing.