Industrie 4.0

Industriële processen verbeteren met machinedata

Het gebruik van slimme sensoren en actuatoren om productie- en industriële processen te verbeteren wordt het Industriële Internet der Dingen (IIoT) genoemd. De focus ligt hierbij op machine-to-machine (M2M) communicatie, AI, big data en machine learning.

Door het inzetten van deze technologie, worden menselijke fouten vermeden. Deze technologische methoden stellen industrieën in staat om hun activiteiten efficiënter en betrouwbaarder te maken, te automatiseren en daarmee onnodige kosten te verminderen.

Productiviteitsverbetering

Productiviteits-
verbetering

Minder uitval

Minder uitval

Predictive maintenance

Predictive maintenance

Processen automatiseren

Processen automatiseren

Predictive maintenance

Het netwerk van machines en instrumenten dat door middel van sensoren data communiceert, resulteert in waardevolle nieuwe inzichten. Deze real-time inzichten leiden ertoe dat fabrikanten patronen kunnen herkennen en storingen kunnen detecteren en zelfs voorspellen en deze kunnen voorkomen door op tijd onderhoud uit te voeren. Dit heet predictive maintenance en heeft als doel om downtime en onnodige kosten te voorkomen. Digital twins spelen een grote rol bij het voorkomen van downtime. Als virtuele replica van de machine in het veld, kan je op afstand mogelijke problemen detecteren, nieuwe instellingen testen en scenario’s simuleren.

Door de continue ontwikkeling van technologie is het mogelijk om machines zelflerende algoritmen te laten gebruiken en doelen kunnen stellen, bekend als machine learning. Alle processen binnen de fabriek zijn dan geautomatiseerd waardoor de productiviteit wordt verhoogd en de kosten verlaagd.

Predictive maintenance
Asset tracking

Asset tracking

Een andere belangrijke toepassing van IIoT is het gebruik van Radio-frequency identification (RFID tags) of asset trackers die continu de locatie van activa volgen. Containers en pakketten die van de ene plaats naar de andere worden vervoerd, kunnen in real-time worden gevolgd en wanneer er iets misgaat tijdens het transport geeft het systeem een waarschuwingssignaal.

Ook de sensoren, zoals temperatuursensoren of druksensoren sturen een alert als de temperatuur of druk boven een ingestelde parameter komt en het risico ontstaat dat de productkwaliteit afneemt. IoT zorgt er hier voor dat de producten op het juiste moment en in goede staat op de juiste plaats worden afgeleverd.

Verbeteren van voorraadbeheer

IIoT kan helpen bij het stroomlijnen van het voorraadbeheer en elk proces binnen het magazijn verbeteren. Onnauwkeurige bewerkingen en fouten vereisen meer werk om te herstellen, wat onnodige kosten met zich meebrengt. IoT-apparaten kunnen helpen om handmatige acties en fouten te verminderen en om de verwerkingssnelheid en de efficiëntie van het magazijn te verhogen.

Met RFID tags kan activa worden gevolgd terwijl het door een magazijn verplaatst. Diefstal en fraude kunnen ook vroeg worden gesignaleerd en vervolgens worden aangepakt.

Ruimte optimalisatie

Wij bespreken graag met jou de mogelijkheden met IIoT